Hokus Pokus – tråd festet!

Det er en gjenganger at det ikke er noe gøy å feste løse trådender etter at man har strikket noe ferdig. Det tar lang tid hvis man skal gjøre det skikkelig, og dersom man er nevrotisk anlagt bruker man enda lengre tid fordi man syr og vever og fester ca 10 ganger mer omhyggelig enn det som egentlig er nødvendig. Veldig glatte garn er de verste, for da sniker gjerne den avklippede trådenden seg frem på rettsiden av plagget nesten uansett hvordan tråden festes. For de glatte og umulige garnene (bomull!) kjenner jeg ikke til noen vidunderkur, men for ullgarn som lar seg tove finnes det faktisk et magisk triks.

Spit splicing. Spleising med spytt.

Det høres udelikat ut, jeg vet, men tro meg, det er verdt et forsøk. Det fungerer nemlig så bra at du kommer til å fortsette å bruke teknikken, samtidig som du utvikler argumenter for at det ikke er noe ekkelt å spytte på strikketøyet sitt.

Man tager to garnender. Garnet må være tovbart, altså ikke superwashbehandlet og helst i 100% ull (selv om det sikkert også fungerer for garn med en lav prosent av annet innhold også).

Ved bruk av denne metoden legger du garnet dobbelt og bruker varme, væte og friksjon til å tove garnendene sammen til én tråd. Fordi du ikke vil at skjøten skal bli dobbelt så tykk som resten av garnet, men også fordi du vil legge forholdene best mulig til rette for at de lett skal toves sammen, så klipper du av litt av trådene i hver garnende. Jeg har brukt Shetland soft, som er et 2-trådet garn, og da er det jo enkelt. Da tvinner du trådene litt fra hverandre og klipper av den ene.

Nå har du to trådender, og hver av dem er halvparten av sin opprinnelige tykkelse. Det er nå spyttet kommer inn i bildet. Det trengs ikke mye væte, men trådendene som skal toves sammen må være gjennomfuktet. Jeg har funnet ut at det enkleste er å væte trådendene i munnen, på samme måte som når man har en gjenstridig sytråd som ikke vil gjennom nåløyet. Dersom man synes det ikke går an å slikke på strikketøyet sitt, så vil det antagelig også fungere å bruke litt vann. Jeg har ikke prøvd det selv, da jeg hører til dem som syns det er greit å sutte litt på garnet mens jeg strikker med det. Plagget skal jo uansett vaskes før bruk.

Når trådendene er vætet legger du dem i håndflaten din, slik at de overlapper hverandre. Legg den andre håndflaten oppå og gni raskt frem og tilbake noen ganger. Sjekk om trådene er tovet sammen og gjenta hvis nødvendig til de er det.

Resultatet er én tråd, så smeltet sammen at du må ryke den for å skille fargene igjen.

7 kommentarer »

 1. Greta said

  Synd det ikkje hjelper meg noko serlig. Eg strikker så og sei aldri med garn som ikkje tåler maskinvask. vel, det skjer, men det er sjelden. Men eg har mine medtoder eg og. tror eg gjør bra nok abeid men det er ikkje sikkert. Ha ein fin dag i Bergen

  • Unsepus said

   Du gjør helt sikkert bra nok arbeid, du som strikker så mye! Kanskje du kan lage et blogginnlegg om hvordan du fester tråder – det hadde vært interessant å se hvordan andre gjør det 🙂

 2. Hei hei! Jeg er en nevrotisk trådfester. Fester alle tråder grundig og tre ganger så langt som nødvendig – men oftest gjør jeg det underveis i strikkingen. Spleisemetoden har jeg lest om, men aldri prøvd. Men nå er tiden inne, nå skal det testes. Strikker jo en jakke i rød Shetland Soft, så det passer utmerket med litt spytting i strikketøyet nå. Ha en fin uke!

 3. Mirdiz said

  Så kul måte å feste trådene på! 🙂
  jeg har alltid gått for denne:
  http://www.knittinganyway.com/freethings/russianjoin.htm

  men da blir jo tråden dobbel akkurat i skjøten, tror jeg prøver din metode neste gang:)

 4. strikkepanja said

  Dette ser jo helt fabelaktig ut! 😀 Jeg skal jammen meg prøve dette på hifa-garnet jeg skal strikke med.

 5. Merete said

  HVA? Legger du igjen kroppsvæsker i strikketøyet? Da kan jo hvem som helst med en DNA-lab finne ut hvem sitt strikketøy dette er!

  • Unsepus said

   Omg! Betyr det at jeg må gi meg med å stikke hårstrå inn i strikketøyet også? 😮

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: