Hvor kommer garnet fra?

At ull kommer fra sauen er jo greit. Det vet vi jo. Og med tanke på sauehold rundt omkring i verden ser jeg ikke umiddelbart noe problematisk med tanke på hvordan ullen går fra å henge på sauen til å bli et garn som jeg kan strikke med. Men så var det dette med å bruke lokale produsenter…

I utgangspunktet er det jo ikke noe uetisk i å kjøpe garn som er produsert i utlandet, men når man har garnproduksjon av høy kvalitet i sitt eget land, tildels ofte i sitt eget lokalmiljø, burde det være et enkelt valg å benytte seg av lokale/nasjonale varer dersom garntype og kvalitet stemmer. Da får det heller være at det gjerne koster en krone eller to mer. Gjesdal Spinneri, Dale of Norway, PT/Rauma, Hifa/Hillesvåg er alle norske produsenter som spinner garnet sitt i Norge. For en norsk strikkeentusiast burde det egentlig ikke være et alternativ å bestille den type garn som disse produsentene tilbyr fra ebay & co, selvsagt med mindre det er slik at man ønsker å sette kroken på døren for norsk garnprodusjon.

Men så var det problemet med alpakka. For alpakka er litt utfordrende. Veldig mange har fått øynene opp for at alpakka er et deilig og mykt garn, som ikke klør og som er kjekt å strikke med. Garnstudio bidrar med å distribuere hundrevis av gratisoppskrifter, mange velger å bytte ut den gode gamle babyullen med alpakka – og jeg tillater meg å tro: dette er delvis fordi at alpakka er deilig, og minst like mye fordi alpakka er blitt moderne blant de som strikker. Og la det være sagt med det samme: jeg digger også alpakka. Det er bløtt, det er pusete, det er et lite fnugg av luksus.

Men hvor kommer alpakkaen fra? Jo, den kommer fra et luddig lite dyr som heter alpakka, ser ut som en krysning mellom en lama og en sau, og bor i langt oppe i Andesfjellene i Ecuador, samt i Peru, Bolivia og Chile (men oppdrett finnes også i land som USA, Australia og New Zealand). Alpakkaen liker seg i høyden og holder til mellom 3500 og 5000 meter over havet. Og egentlig er det her det etiske dilemmaet kommer inn. Det er kjipt for mennesker å oppholde seg i alpakka-høyde.

Alpakkahår fra Sør Amerika selges betydelig rimeligere enn alpakkahår fra industrilandene som har oppdrett. Typisk, ikke sant? Hvis vi tenker på det syns vi alle sammen at det er for galt at små barn skal bo langt oppi fjellene , utsatt for vær og vind, for å passe på en alpakkabøling slik at familien deres senere kan selge alpakkahårene for litt lommerusk. Kun for at spinneriene skal kunne selge oss alpakkagarn til svært mange ganger den prisen familien til den lille jenten i Andesfjellene får. For jeg tror vi kan regne med at det er slik det er. Tror ikke vi kan regne med at det nødvendigvis er så veldig rettferdig handel som foregår her, nei.

Det er nok et symptom at garnprodusentene som leverer mye alpakka til folket er meget stille med hvor alpakkaen kommer fra og om den er et rettferdig handel-produkt. Garnstudio/drops sier ingenting. Rauma sier ingenting. Den eneste i Norge som jeg har sett at setter dette på dagsordenen er Du store alpakka. De har blant annet garnserien Mirasol, hvor 3 kroner per nøste går til et skoleprosjekt i Peru. Hvis ikke det annonseres at produktet er fair trade…. da er det nok ikke det. Så liten tro har jeg på det gode i menneskene.

Jeg etterlyser at produsenter og forhandlere tar oss som forbrukere på alvor og forteller oss mer om hvor det vi kjøper kommer fra. Vi tenker ikke bare på pris! Vi ER villige til å betale en tier mer for nøstet hvis vi skjønner at det er en god grunn til det. I alle fall er jeg det.

(Hvis noen har mer informasjon om rettferdig-handel-alpakka, vil jeg sette stor pris på en kommentar 🙂

Reklamer

7 kommentarer »

 1. anjapanja said

  Det er skremmende hvor likt vi to tenker noen ganger… Jeg gikk i går i en garnbutikk i Florø og tenkte på dette med hvor garnet kommer fra. Er det sånn at all ull blir spunnet ett sted i Norge og så setter de forskjellige produsentene sitt navn på? Eller er det så lokalt som vi liker å tro? Ang alpakka, så leste jeg et sted (veldig i forbifarten, husker ikke hvor:.) at det egentlig ikke finnes så veldig mange alpakkaer i verden. Så hvor kommer alt garnet fra? Og jeg hadde i funnet frem et alpakkanøste fra Drops til noen pulsvarmere, men så så jeg garnet fra Du store alpakka og kjøpte heller et nøste fra Mirasol-serien. Og det føltes litt bedre. Jeg aner forøvrig ikke hva nøstet kostet siden damen i butikken bare slo inn alt og ga meg en sum. Men jeg er nå villig til å betale mer for et garn som er rettferdig handlet (alt garn burde være rettferdig handlet!). Kanskje vi burde starte en e-postaksjon til Drops/garnstudio?

  Hva med angorakaninene? Har de det bra? Det får bli neste diskusjon.

 2. HildeC said

  Det er et tankevekkende innlegg du har skrevet. Det er et tankekors det du skriver at garnprodusentene sier så lite om hvor garnet de selger kommer fra. Men litt av ansvaret har kanskje vi konsumenter som ikke etterspør det heller? Et annet spørsmål er hvilket alternativ alpakkabøndene og barna deres har. Hva skjer med dem om vi plutselig skulle slutte å kjøpe varene deres? Er det gitt at foreldrene får annet arbeid og at barna får gå på skole? Jeg tror ikke det, jeg tror de må få alternativer før de kan gi opp levebrødet sitt. Men som konsumenter kan vi kanskje stille krav til garnprodusentene om at bøndene har levelige forhold og ordentlig betalt?
  Jeg er forsåvidt enig i at det er et poeng å støtte norske garnprodusenter. Mitt inntrykk gjennom blogglesning er at de fleste også bruker norsk garn, men handler inn litt fra utlandet innimellom. I den sammenheng kan det jo være en ide å handle fra handpaintedyarn.com . Hos dem smaker det mer av rettferdig handel, i tillegg til at de har flott garn i de vakreste farger, prismessig (inkl. frakt) blir det vel omtrent som å handle garn i Norge, og servicen er upåklagelig. Mer om uruguaygarnet her: http://www.nbyarn.com/featured/featured_01_manos1.htm

  En e-post aksjon til Garnstudio og andre garnprodusenter kunne vært interessant 🙂

 3. Anonym said

 4. Kari said

  Hei
  Sitter i Peru akkurat nå og leser hva dere har skrevet..
  Så flott at dere engasjerer dere! Vi er veldig opptatt av at vi skal ha god samvittighet når vi selger garnet vårt.
  For det første så har alpakkdrift vært drevet i høyfjellet i Peru i århundrer og det er det eneste levebrødet folket i andes har. Her har det bodd folk i minst 5000 år og barna har det kanskje mye bedre oppe i fjellene enn i storbyene i Peru.Her har de tryge familieforhold, de får være sammen med mødrene sine hele dagen og de sulter ike. Men så har de heller ikke så mye mer. Vi ønsker derfor å bidra til at de skal få litt bedre levekår. Har du lyst så les reiserapporten vår på nettsidene http://www.dustorealpaka.com, så ser du hvordan vi tenker.
  Og jeg er helt enig, vi er de eneste av de Norske garnlevrandørene som gjør noe…..
  Lykke til med strikking av alpakka, du kan bruke det med god samvittighet!
  Kari

 5. Tobias said

  kunne ikke vært mer enig

 6. Marit said

  Dette var et flott og tankevekkende innlegg. Jeg vil også heller betale litt ekstra hvis jeg kan stole på at garnet er produsert av dyr og mennesker som har det godt. Hvis flere forbrukere og garnkjøpere spør leverandørene om hvordan garnet blir produsert, så må de informere og da blir det også viktigere for leverandørene å selge et garn fra produksjon som de kan stå for. Så lenge ingen spør blir det ikke stilt krav, men hvis konkurransen mellom garnleverandører blir mer rettet mot hvem som har det mest «rettferdige» garnet, vil de også bli mer bevisst.

 7. Martine said

  har noen funnet ut hvor garnstudio produserer/farger sitt garn? finner ingenting om det. Sandnes importerer råvarer og farger/spinner i Norge, i hvert fall noen av sortene.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: