Look into the eyes, the eyes…

strikk.jpg

For en stund siden leste jeg en artikkel i Dagbladet om verdens styggeste sko. Selvsagt er det her snakk om crocs: stygge, men ganske gode og uforklarlig populære. Litt som snowjogs’ene jeg hadde da jeg var liten, med andre ord.

Artikkelen prøver å forklare fenomenet crocs ved bruk av modellen «tipping point», popularisert av journalisten Malcolm Gladwell. Denne modellen forklarer mekanismene som bidrar til at store forandringer som regel skjer uventet raskt og kommer overraskende på folk flest. I følge Gladwell er det her snakk om sosiale epedemier – et lite fenomen sprer seg nærmest på samme måte som en smittsom sykdom. Noe som nesten ingen brukte/holdt på med/likte når plutselig et punkt hvor alle er hypnotisert til å mene at det er flott.

Nå lurer jeg på om Gladwells populærvitenskapelige beskrivelse av «tipping point» kan forklare at det er blitt trendy med strikking og hekling igjen? Eller at «shabby chic» er den store interiørfarsotten? Og i hvilken grad oppsøker vi hypnosen selv, i form av å aktivt oppsøke blant annet blogger og nettforum som beskriver fenomenet til kjedsommelighet?

Steg 1: Man trenger en budbringer. Fenomenet må observeres brukt av trendye og hippe folk. Kjendiser er sentrale her, hvis Julia Roberts strikker på en kafé på Manhattan, så er det absolutt et bonus for fremtidig strikkeglede blant almuen.

Steg 2: Gamle brukere (de som alltid har strikket eller skrapte maling av hjørnene på skapene sine allerede for fem år siden) må komme i kontakt med de nye trendsettende brukerne. Her tror jeg nettfora spiller en sentral rolle, med gradvis overgang til håndarbeids- og interiørblogger.

Steg 3: Vi har nå på den ene siden den såkalte «tidlige majoriteten», som består av alle de som ikke egentlig bryr seg om hverken strikking eller sølvskimrende lysestaker, men som ser litt opp til de som har skikkelig lekre blogger som er godt besøkt. På den andre siden har vi de trendskapende, som var de første som kastet seg på bølgen. Det viktige nå er at de mest respekterte i den «tidlige majoriteten» begynner å strikke, ta bilder av produktene og legger dem ut i de pene bloggene sine. Eller for den del handler inn produkter med de riktige merkenavnene, arrangerer dem pent på vegghyllen sin og publiserer bildet, komplett med forhandlerinformasjon og romantisk beskrivelse av hvor godt det føles å omgi seg med pene ting.

Steg 4: Nå er alle misunnelige og har lyst til å være med på leken. Alle vil ha en fin blog med masse besøk hver dag og henførte kommentarer til bildene sine. Den «sene majoriteten» kopierer trendsetterne så godt de kan.

Steg 5: Her kommer jeg inn. Når fenomenet er godt etablert og de som begynte med det egentlig er gått litt lei, kommer «sinkene» på banen. Fordelen for oss er jo at det nå for eksempel ligger haugevis med gratisk håndarbeidsoppskrifter i bloggene til både tidlig og sen majoritet.

Det som det kunne vært interessant å tenke litt på, er om man er seg bevisst hva man holder på med? Vil man egentlig være med i en sånn hvirvelvind av massepsykose, hvor alle har de samme koppene og skålene, alle samler på porselen fra 60-tallet, alle strikker lommetøfler, alle kjøper skjenker på finn og maler dem hvite, alle syns peoner er de fineste blomstene? Mangfold er interessant, andres ideer er inspirerende, og tilbakemelding – både smigrende og problematiserende – er utfordrende og utviklende. Likevel er det nok lett for å la seg rive med av den trendsettende massen, kanskje spesielt fordi det i blogsamfunnet kan virke som om det er tabu med kritiske kommentarer. Vi er nok i bunn og grunn fremdeles ute etter bekreftelse, selv om vi føler oss voksne.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: